Har du någonsin undrat varför du verkar vara en myggmagnet, medan andra runtomkring dig förblir oskadda? Visst kan det kännas frustrerande och orättvist. Men det finns faktiskt vetenskapliga förklaringar till varför vissa människor lockar myggor mer än andra. Låt oss utforska de faktorer som gör vissa av oss mer utsatta för dessa irriterande insekter.

Din kroppstemperatur

Myggor, speciellt honmyggor på jakt efter blod för att kunna reproducera, lockas till värmen. Personen med den högsta kroppstemperaturen i rummet kommer därför sannolikt att bli deras första mål. Din kroppstemperatur kan öka genom fysisk aktivitet, om du har feber eller om du är gravid, berättar man på sidan myggfångare.net

Koldioxid

Myggor är fantastiska på att lokalisera sina värdar genom att känna av deras koldioxidutsläpp. Så, de människor som naturligt producerar mer koldioxid, som större människor eller de som är mycket aktiva (t.ex. vid löpning), tenderar att attrahera mer myggor.

Din blodtyp

Trodde du att din blodgrupp inte spelar någon roll för vilka insekter som attackerar dig? Tänk igen! Studier har visat att individer med blodgrupp O är nästan dubbelt så attraktiva för myggor jämfört med de med blodgrupp A. Personer med blodgrupp B hamnar någonstans mittemellan.

Din hud- och kroppsdoft

Doften av din hud, orsakad av bland annat svett och bakterier, kan också locka myggor. Något som brukar locka till sig mygg är personer som har en större koncentration av steroider eller kolesterol på hudytan. Detta betyder inte nödvändigtvis att dessa personer har högre totala nivåer av dessa ämnen i kroppen. Istället har individer som producerar mer av dessa ämnen en tendens att exudera mer i sin svett.

Alkoholkonsumtion

Du kanske tror att att dricka alkohol skulle göra dig mindre attraktiv för mygg, men i själva verket är det motsatsen som gäller. En studie fann att konsumtion av öl ökade attraktiviteten för myggor, även om forskare ännu inte har kunnat fastställa exakt varför detta är fallet.

Mikrobiella samhället på din hud

Vi har alla en unik kombination av bakterier på vår hud, och det ser ut att myggor har sina egna preferenser här också. En studie fann att myggor var mer attraherade av personer med högre diversitet av hudbakterier.

Nu när du vet att det är faktorer som kroppstemperatur, koldioxidproduktion och till och med hudbakterier som gör att myggor föredrar vissa människor framför andra, kan du kanske känna att du inte längre tagit det personligt nästa gång du blir myggbiten. Och kom ihåg, med rätt förebyggande åtgärder kan du minimera antalet oönskade myggmöten denna sommar.