Försäkra bilen

Många är intresserade av bilar och att hålla dem i bästa möjliga skick, men det är betydligt mer ovanligt att folk verkligen är intresserade av att försäkra bilen och allt som rör bilförsäkringar. Därför har vi satt ihop denna guide med bra tips gällande att försäkra bilen, som förhoppningsvis hjälper dig att göra detta lättare, men på ett smartare sätt.

Bekanta dig med de olika försäkringstyperna du kan välja mellan

Det finns nämligen mer än en sorts bilförsäkring som man kan teckna för att försäkra bilen, från den allra enklaste bilförsäkringstypen – trafikförsäkring – som man måste ha enligt lag, till de mer omfattande varianterna delförsäkring och helförsäkring, samt olika tilläggsförsäkringar. Dessutom kan den som har några specialbehov, som t.ex. att man har en entusiastbil, en bil från ett visst märke som gör att man alltid vill ha tillgång till en märkesverkstad och så vidare, teckna särskilda bilförsäkringar för just detta.

Du kan omöjligt veta vilken bilförsäkringstyp som är den rätta för dig om du inte bekantar dig med alla av dem, så se till att göra detta ordentligt, så att du får den rätta försäkringstypen för just dig, din bil och dina behov!

Ta reda på vilket försäkringsbolag som är billigast för just denna försäkringstyp

Prisskillnaderna olika försäkringsbolag emellan är stora, trots att likheterna mellan de försäkringar de erbjuder är stora. Därför är det viktigt att göra en jämförelse gällande priset för att undvika att betala för mycket när man ska försäkra bilen.

Man kan förstås göra en sådan jämförelse manuellt, men tycker man att detta känns lite väl tidskrävande kan man även ta hjälp av en automatisk jämförelsetjänst som gör just detta åt en. Det finns massvis av dem på Internet, och de fungerar faktiskt förvånansvärt väl, så känner du inte för att göra hela jobbet själv, leta upp en av dem med hjälp av en sökmotor för att göra det hela lättare.

Ägaren till bilen måste försäkra den

Det är alltid bilens ägare som måste göra detta. Man kan inte ens försäkra någon annans bil, så det är endast möjligt för dig att försäkra bilen om den står i ditt namn.

Välj självrisk på försäkringen med omsorg

Självrisken är förstås den summa som man själv måste lägga ut om det händer något. Vilken självrisk man väljer påverkar månadskostnaden på försäkringen i mycket stor utsträckning, då den som valt att betala en låg självrisk betalar en högre försäkringspremie för försäkringen löpande, medan den som är beredd att lägga ut lite mer när det händer något kan komma billigare undan. Båda alternativen har sina fördelar och nackdelar, och varje försäkringstagare måste därför fundera på vad som passar just honom eller henne bäst.

Se till att lämna helt korrekta uppgifter till försäkringsbolaget när du tecknar försäkringen

Även de minsta detaljerna som du fyller i på ansökan om försäkringen kan nämligen påverka premien, så du bör aldrig chansa eller skriva något ”på ett ungefär”. Se istället till att så väl körsträckan du anger som allt annat blir rätt, för att få en försäkring för bilen som gäller i alla lägen och som du dessutom betalar rätt pris för.