Fackförbund

Om man tycker att man betalar för mycket för sitt lån, tänker man kanske inte i första hand på att ens fackförbund skulle kunna bistå med någon form av lösning för detta, men så är det faktiskt. Idag är det nämligen vanligt att fackförbunden erbjuder så kallade medlemslån för sina medlemmar. Medlemslånen är i regel mer förmånliga än lån som man kan ta på egen hand, eftersom fackförbundet ifråga förhandlat fram bättre priser på dessa lån än vad man kan göra på egen hand.

 

Hur mycket billigare kan då ett medlemslån via ett fackförbund bli?

Detta varierar en hel del, då vissa medlemslån är billigare än andra, helt enkelt för att vissa av fackförbunden varit bättre på att förhandla ned priset än andra. Det går därför inte att ge något generellt svar gällande detta.

Hur går man tillväga om man vill teckna ett medlemslån via sitt fackförbund?

Du kan i regel läsa om lånet på fackförbundets hemsida, men du kan inte ansöka om det där, för det är ju trots allt inte fackförbundet som är långivaren, utan banken. Därför måste du vända dig till den bank som erbjuder medlemslånet ifråga för att ansöka.
Vissa banker kräver ett intyg från ditt fackförbund där det framgår att du faktiskt är medlem hos dem, men det är inte alltid som detta är nödvändigt. Krävs ett sådant intyg är det dock förstås ditt fackförbund som tillhandahåller detta.

Vilka fackförbund erbjuder medlemslån?

Som sagt är det vanligt att fackförbunden erbjuder detta, så det finns gott om fackförbund som gör det, men några kända fackförbund som vi vet gör det är bland annat:

Unionen

Statstjänstemanna

Akademikerförbundet

Vårdförbundet

Byggnads

 

Är du intresserad av om ett visst fackförbund har medlemslån eller inte, är det enklaste sättet att ta reda på detta att gå in på deras hemsida, för finns det möjlighet att ta medlemslån via dem, hittar du i regel information om detta lån och hur det funkar där.