Promenadbandet är ett otroligt användbart verktyg för kardiovaskulär träning. Det ställer inte bara hjärtat och lungorna på prov utan kan också ge en riktig total träning vilket är bra för att förbättra konditionen och hålla formen. Men för många kan steget från att vara en nybörjare till att bli en expert promenadbandsanvändare vara en utmaning. Den här guiden är till för att hjälpa dig på din promenadbandsresa.

Välja rätt promenadband

Innan du ens kliver upp på bandet är det viktigt att du vet vilket promenadband som passar just dina behov och din livsstil.

Pris

Priset på promenadband varierar kraftigt beroende på funktioner och kvalitet. Du behöver bestämma en budget och sedan se vilka band är de bästa inom denna prisklass.

Storlek och utrymme

Kom ihåg att ta reda på hur mycket utrymme du har för bandet. Många promenadband är ganska stora och tar upp ganska mycket utrymme.

Funktioner

Vissa band levereras med inbyggda program och andra har hjärtfrekvenssensorer och även mediaspelare. Besluta vilka funktioner du absolut vill ha och vilka som är ’nice to have’.

Starta din promenadbandsresa

När du väl har fått hem ditt nya gåband, är det dags att komma igång.

Förstå ditt band

Läs igenom bruksanvisningen för att verkligen förstå alla knappar och funktioner bandet har. Testa olika hastigheter och lutningar för att se hur det påverkar din träning.

Stå rätt

En bra hållning på bandet är mycket viktig för att undvika skador och få ut det mesta av din träning. Håll alltid huvudet upprätt, axlarna tillbaka och magen inne. Dina armar ska vara avslappnade vid sidan och dina fötter ska kliva framåt på ett naturligt sätt.

Starta långsamt

Som med alla nya träningsformer, börja långsamt. Börja med att gå och gradvis öka din hastighet och lutning över tid.

Skapa en rutin

Det sägs att det tar 21 dagar att skapa en vana. Så sätt upp en träningskalender och håll dig till den. Sätt upp en tid som passar dig och kör på under dessa dagar.

Från nybörjare till expert

Nu när du har blivit bekväm med ditt löpband, är det dags att ta din träning till nästa nivå.

Uppbyggnad av uthållighet

Det bästa sättet att bygga upp din uthållighet på promenadbandet är genom intervallträning. Prova 1 minuts jogging med 2 minuters snabb promenad. Upprepa detta i 20 minuter och gradvis minska din promenerade tid och öka din joggningstid.

Öka intensiteten

När du har byggt upp din uthållighet, prova ökad intensitet genom att öka bandets lutning. Detta kommer att testa dina muskler och ge dig en bra konditionsträning.

Uppdatera dina program

De flesta promenadband kommer med inbyggda träningsprogram. Använd dessa till din fördel genom att försöka en ny varje vecka. Dessa kommer att hålla din träning fräsch och utmanande.

Kort sagt, att gå från en nybörjare till en expert på ditt löpband tar tid och engagemang, men med rätt inställning och uppriktiga ansträngningar, kan du definitivt nå dit!